Oostenrijk, wat een geweldig land. ’s Winters geniet je van de wintersport, ’s zomers van een bergwandeling of een duik in een van de meren. En ’s avonds? Dan smul je van een echte wienerschnitzel of kaiserschmarren, met een Almdudler of een hefeweizen erbij. Het is prettig vertoeven in Oostenrijk, en de mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam.
De supermarktsector in Oostenrijk is overzichtelijk. De vijf grootste spelers zijn Spar, Billa, M-Preis, Lidl en Hofer (het Oostenrijkse onderdeel van Aldi Süd, dat besloot de naam Hofer te behouden). Als team proberen we altijd de deur te openen bij retailers voor onze opdrachtgevers, niet door te claimen dat we het beste product hebben, maar door te luisteren naar de wensen en behoeften van de inkopers of category managers. Soms hebben we echter geen rechtstreeks nummer en moeten we via de receptie binnen zien te komen. In Engeland kan dat tientallen telefoontjes kosten, en in Duitsland worden we vaak direct afgewezen. Maar Oostenrijk? Dat is een openbaring.
Een vriendelijk telefoontje naar Billa leidde direct tot contact met een inkoper. Zo’n snelle doorverwijzing zijn we niet gewend, want het vraagt normaal meer creativiteit om volhardende receptionistes te omzeilen. Het gesprek met de inkoper verliep al net zo soepel. Ik kreeg de kans om veel vragen te stellen over de categorie, zijn wensen, introductiemogelijkheden en hoe het proces eruitziet om onze producten in het assortiment te krijgen.
Billa, onderdeel van Rewe, is de nummer twee in zowel Duitsland als Oostenrijk. In Oostenrijk heeft Billa meer dan 1.300 supermarkten, naast ongeveer 800 vestigingen in Tsjechië, Slowakije en Bulgarije. Er zijn drie formules: Billa (de fullserviceformule met een focus op lokaal en vers), Billa Plus (hypermarkten met delicatessen en vers bereide maaltijden) en Billa Corso (kleine premiumsupermarkten in stadscentra). Billa is ook online actief en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, met energie-neutrale winkels en een sterke focus op biologisch. Hun belangrijkste biologische labels zijn Billa Bio en ‘Ja! Natürlich,’ dat zelfs het grootste bio-label van Oostenrijk is.
Tijdens ons gesprek benadrukte de inkoper het belang van promoties. Oostenrijkse consumenten zijn gewend aan het high-lowmodel, met aanbiedingen als 1+1, 3+3 of zelfs 12+12. Bovendien liggen de prijzen voor levensmiddelen in Oostenrijk hoger dan in Duitsland. Deze inzichten helpen ons bij het bepalen van onze promotiestrategie.
De inkoper vroeg om een voorstel dat alles omvat: investering, verwachte rotatie, marketingondersteuning en een introductieplan. Hoewel ik liever wat informatie zou bewaren voor een later gesprek, begrijp ik dat een goede businesscase de kans op succes vergroot. Dus, we bereiden een compleet voorstel voor en reizen binnenkort af naar Oostenrijk. En misschien hoort daar na het gesprek wel een echte ‘Wiener Schnitzel mit Preiselbeeren’ bij.
Servus!