Distributeur management: Aanstellen van een distributeur ⋆ Export PartnerExport Partner

Distributeur management: Aanstellen van een distributeur

Terwijl het vorige artikel ging over het selecteren van een distributeur, gaat dit artikel over het “inhuren” van een distributeur. Hoe hou je een distributeur gepassioneerd en kom jij zijn beloften na. Overeenkomsten zijn belangrijk. Hieronder vind je een aantal onderwerpen met betrekking tot overeenkomsten:

  • Sales Targets vs Effort Commitment: realistische getallen en verkopen en de inspanning en het tijdsbestek dat daarbij hoort. Op welk moment kun je hun salesforce trainen zodat ze alle informatie hebben die ze nodig hebben?
  • Marktinformatie en gespreksrapportage: met welk narratief voor (belangrijke) klanten, welke informatie krijg je terug, hoe blijf je betrokken.
  • Leveringsvoorwaarden en condities: welke inco termijn, minimum order en deliverables? Betalingsregelingen? Wie is verantwoordelijk voor vragen over commerciële/financiële ondersteuning of klachten van klanten?
  • Prijzen en geldigheid: Geldigheidsduur van prijzen en voorwaarde van wijziging.
  • Procedures: Wat zijn de leveringsvoorwaarden (hoe komen bestellingen binnen, levertijd, verzendtijd, etc.) Indien niet voorradig? Stuur je monsters?
  • Proeftijd en verlengingsrechten: Onder welke voorwaarden kun je de samenwerking verbreken of onder welke voorwaarden heeft de distributeur het verlengingsrecht?
  • Opzeggingsclausule: Zaken die moeten worden overgedragen, opzegtermijn, doorlooptijd (verkoop/voorraad).

Dit is slechts een greep uit wat redelijk is om met jouw nieuwe zakenpartner te bespreken. Volgende keer meer over het managen van de distributeur en hoe jij ervoor kunt zorgen dat de zaak van de grond komt.