Global Powers of Retailing 2023 ⋆ Export PartnerExport Partner

Global Powers of Retailing 2023

Jaarlijks verschijnt het rapport ‘’Global Powers of Retailing 2023’’ van Deloitte waarin wordt teruggeblikt hoe de Retail sector op internationaal niveau heeft gepresteerd. De top 250 retailers worden uitgelicht, de belangrijkste trends en ontwikkelingen worden besproken en er wordt vooruitgeblikt op de toekomst.

De Retail top

De Global Powers of Retailing 2023 geeft aan dat de top 250 retailers een omzetgroei van 8,5% jaar-op-jaar hebben behaald, tegen 5,2% in het voorgaande jaar. De branche ‘’kleding en accessoires’’ behaalde de hoogste groei met 31,3% en de FMCG behaalde een groei van 5%.
In de lijst van top 10 retailers is te zien dat er enkele veranderingen zijn geweest. Ondanks de Covid-19 en inflatieperikelen blijft de top vijf onveranderd. JD.com is naar plek 7 geklommen dankzij een omzetgroei van 25,1%, tevens de snelst groeiende retailer. Opvallend is dat Action bij de sterkste groeiers ter wereld horen. Zij klimt hiermee in de retailtop. Het volledige rapport analyseert verder de snelst groeiende retailers, nieuwkomers en de toekomst van de winkel. Walmart en Amazon voeren nog steeds de top aan.

Online & duurzaamheid

De meerderheid van de top 10 retailers verhoogde zijn digitale mogelijkheden. Door Covid-19 hebben retailers geprofiteerd van de verschuiving naar online winkelen. De meeste retailers van de top 10 hebben hun digitale mogelijkheden actief versterkt door technologieën in de winkel of door het uitbreiden van hun omnichannel aanbod.
73% van de Chief Experience Officers (CXO’s) van de consumentenindustrie die het afgelopen jaar hun investeringen in duurzaamheid hebben verhoogd, gaven aan dat dit hoog op de agenda blijft.

De focus op duurzaamheid blijft dus, maar het type investering verschuift. Er zijn vier aandachtspunten te zien:

  • De wederverkoopmarkt
  • De noodzaak om duurzaamheid te verankeren in de hele toeleveringsketen
  • De rol van technologie in duurzaamheid
  • De naleving van ESG-gerelateerde regelgeving en kaders.

Er worden steeds meer duurzaamheidsinitiatieven opgenomen in de programma’s van grote retailers. Het like new-programma van Lululemon stelt klanten bijvoorbeeld in staat hun licht gebruikte producten te kopen en te verkopen. Ahold Delhaize werkt hard aan het verminderen van Scope 3 emissies op zowel groepsniveau als lokaal niveau in hun winkel. Het Grade & Resell program van Amazon stelt resellers in staat om geretourneerde producten toch weer te verkopen voor een verhandelbare prijs.

De toekomst

Dr. Ira Kalish, Chief Global economist bij Deloitte, verklaart dat de factoren die de inflatie stimuleerden nu de omgekeerde richting opgaan. Inflatie zag hierdoor stagneren. Supply chains zullen stabiliseren wanneer de Covid-19 situatie in China opgelost is. Verder blijven arbeidsmarkten op scherp, vanwege het personeelstekort. Centrale banken zullen waarschijnlijk stoppen met rentes verhogen. USA zal recessie proberen te vermijden, terwijl Europa, wanneer er een recessie komt, het zal voelen. De economie van China zal langzaam herstellen, evenals die van Japan en India zal hard groeien in de toekomst.

Lees het volledige rapport ‘’Global Powers of Retailing 2023 hier.