Populariteit gezonde voeding in China ⋆ Export PartnerExport Partner

Populariteit gezonde voeding in China

Na jarenlange groei lijkt in China de bevolkingstoename tot stilstand gekomen. In 2019 had China het laagste geboortecijfer sinds 70 jaar. Een geboortecijfer dat overigens nog wel hoger is dan in Nederland, maar lager dan bijvoorbeeld Amerika. Nu zijn er 1,4 miljard Chinezen. Dat is 17% van de wereldbevolking. De University of Washington heeft berekend dat het aantal Chinezen gehalveerd kan zijn tegen het einde van deze eeuw. In China is de economie sterk gegroeid en ook de welvaart fors toegenomen. Met als positief effect een hogere gemiddelde levensverwachting. Deze laatste is gestegen van 71 jaar in 2000 naar 76 jaar in 2020. Ter vergelijking, in Nederland is de gemiddelde levensverwachting 82 jaar.

Een keerzijde van de toegenomen welvaart is het relatief grote aantal mensen met diabetes en overgewicht. Meer dan 10% van de volwassen in China heeft diabetes. De Chinese overheid heeft al in 2016 een campagne gestart om het gebruik van vlees met 50% te verminderen. Onder andere om diabetes en overgewicht te verminderen, maar ook vanwege de impact op het klimaat. Daarnaast letten ouders van jonge kinderen steeds meer op gezonde en veilige voeding voor hun gezin.

Al deze ontwikkelingen hebben invloed op de markt voor voedingsmiddelen in China. Er is steeds meer aandacht voor gezondere producten. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Dan gaat het om producten met minder vet, zout, suiker, calorieën en meer vezels.

Ook is er meer belangstelling voor vleesvervangers. China heeft al een eeuwenoude traditie op dit gebied door het gebruik van tofu, dat is gemaakt van sojamelk. De vegetarische Boeddhisten hebben hierbij een grote rol gespeeld. Ook voor de nieuwe soorten vleesvervangers zoals deze in Europa op de markt komen ontstaat meer belangstelling.

China is het land van veranderingen en dus van kansen. Veranderingen gaan hier snel en op grote schaal. Vanuit onze lokale aanwezigheid in China zien wij volop mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven met voor China nieuwe of verbeterde producten. De Chinezen zijn zeer geïnteresseerd in buitenlandse voedingsmiddelen. Daarbij hebben Nederlandse producten een uitstekende reputatie.

 

René Teunissen

Xiamen, China

28 april 2021

Gezonde voeding populair in China